Diplomatic Economic Club® Since 1997
LV EN RU News Trade Fair Riga Members area Articles
  • Contact ☰ menu ✕

    Nīderlandes karalienes dzimšanas diena  

     Pieņemšana par godu Nīderlandes karalienes dzimšanas dienai

    28. aprīlī Melngalvju namā, Rīgā Nīderlandes vēstnieks Latvijā Juriāna Krāka (Jurriaan Kraak) kungs ar kundzi organizēja pieņemšanu par godu Nīderlandes nacionālajiem svētkiem — Nīderlandes karalienes dzimšanas dienai, kura tiek svinēta 30. aprīlī, un tiek uzskatīta par galvenajiem Nīderlandes svētkiem. Ikviens, kas nonāk Nīderlandē, ir pārsteigts par karalienes popularitāti.
    Karaliene Beatrikse valda jau vairāk kā 20 gadus un viņas ietekme uz politiku ir ļoti liela.

    Karaliskā dinastija Nīderlandē radās 1815. gadā un, sākot ar 1890. gadu, valsti sāka pārvaldīt sievietes. Karaliene Juliāna, kas piekrita atzīt Indonēzijas un Surinamas neatkarību, drīz pēc tam atteicās no troņa par labu Beatriksei.
    30. aprīlī ir Juliānas dzimšanas diena, nevis Beatrikses, kura ir dzimusi 31. janvārī. 32 karalienes Juliānas valdīšanas gadu laikā holandieši jau ir pieraduši svinēt viņas dzimšanas dienu 30. aprīlī, taču, kad par karalieni kļuva viņas meita Beatrikse, viņa nemainīja svētku datumu. Turklāt Juliāna atteicās no troņa savā dzimšanas dienā un Beatrikse pārņēma troni 1980.gada 30. aprīlī. Tādējādi karalienes dzimšanas dienu ik gadu svin 30. aprīlī, neatkarīgi no esošās karalienes dzimšanas dienas datuma. Parasti svinības tiek rīkotas pēdējā mēneša sestdienā un šogad šie datumi sakrita.

    Šis datums ir kļuvis par nacionālajiem svētkiem, katram Nīderlandes iedzīvotājam ir oranžs tērps, kā arī lentes, vītenes, baloni, karogi, ar kuriem tiek izdekorētas ielas. Īpaši iecienīti ir piepūšami kroņi, kas arī ir oranžā krāsā. Visur plīvo nacionālie karogi, kā arī tiek izkārti karalienes portreti
    Svīnības sākas iepriekšējās dienas vakarā ar tā saucamo „karalisko nakti“. Vislabāk tajā naktī atrasties Hāgā, kur atrodas karalienes pils. Tur tiek sarīkots Lielais mūzikas festivāls un viss pilsētas centrs ir pārpildīts ar pārvietojamiem karuseļiem, spēļu automātiem, estrādēm. Uz katra stūra ir uzstādīti kioski, kuros ir iespējams nopirkt mazsālītu siļķi — mīļākais holandiešu nacionālais ēdiens. Galvenā „karaliskās nakts’’ atšķirība ir skaļā mūzika.

    Grandiozas svinības notiek arī Amsterdamā. No rīta tiek slēgta satiksme pilsētas centrā; visi Amstrerdamas iedzīvotāji piedalās karnevālā. Koncerti un balles, neierobežota jautrība īpaši parkā Vondelpark. Vislielākā jautrība ir Dāmu laukumā, kur visu dienu atpūšas gan jaunieši, gan pavecāki cilvēki. Visi tiek cienāti ar siļķi. Policijai ir aizliegts iejaukties notiekošajā, tāpēc uzdzīvei nav nekādu robežu. Vakarā tramvaji nevar izbrauk caur cilvēku pūli, tāpēc atliek pārvietoties ar baržām.

    Šajā dienā Nīderlandē norisinās tā saucamais „Fraimārkets“. Pēc karalienes pavēles 30. aprīlī visiem veikaliem ir atļauts tirgot preces bez PVN, tāpēc arī pēdējās aprīļa dienās ir iespējams nopirkt preces lētāk.
    30. aprīlī uz ielām un pie kanāliem notiek plaša tirdzniecība. Bērni tirgojas ar mīkstajām rotaļlietām, tīņi ar sporta invertāru, bet viņu vecāki ar tulpēm un sieriem.
    Karalienes dzimšanas dienā galvenais apskates objekts ir Ziedu parāde. Ziedi un piena produkti ir galvenās holandiešu eksportpreces. Nīderlande, kuras teritorija aizņem vien 0,008% no zemeslodes, ieņem trešo vietu lauksaimniecības produktu eksportā, turklāt lauksaimniecības nozarē strādā vien 5% iedzīvotāju

    Tulpes uzplaukst tieši tajā laikā, kad Nīderlandē ir svētki. Veselu gadu tiek audzētas puķes, lai izveidotu milzīgas puķu figūras, kuras tiek izstādītas ziedu parādē. Ceļš no Alsmēras, kur sākas parāde, vienmēr ir pārpildīts ar puķēm un cilvēkiem.


    Jaunumi »  Nīderlandes karalienes dzimšanas diena »  Views: 76737   Diplomatic Club


    Diplomatic Economic Club®



    Home  ::   About Diplomatic Club  ::   DEC news  ::   Cooperation  ::   Publications  ::   Trade Fair Riga  ::   Club archive   ::   Legal  ::   Contact  ::  

    close open

    Diplomatic Club for Peace Appeal to world leaders and humanity

    Diplomatic Economic Club strongly condemns and is not accepting any kind of aggression, military collisions, wars between countries, which are happening here close in the center of Europe, on the other continents of the world, in Asia, in Africa.
    Nothing can justify the use of force in any cases, everywhere it leads to suffering of civilians.
    We call all parts, leaders of all levels for a peaceful solution of any disagreements through the dialog and negotiations.
    Only the Peace on our planet, olny Friendship and mutual understanding promote the life of people.
    Please don't even allow yourself any thought about World War III, about nuclear weapons.
    All the humanity remembers the wars of the 20th century, and if somebody has forgotten, please remember. Diplomatic Club for Peace

    Stop War! Peace All over the World



    Diplomatic Economic Club
    unites members from 37 countries of the world.
    Diplomatic Economic Club – is a unique association where people from different countries are to find a common language and contribute to the development of contacts between businessmen of the countries they represent.
    1997 — the beginning of the formation of the idea of creating a club, the establishment of internal interactions in the club on the basis of international exhibitions in Riga, periodic meetings.

    Digest

    She phrase „Economic Diplomacy“ assumes the diplomatic official activities that are focused on increasing exports, attracting foreign investment and participating in work of the international economic organisations