LV ::  EN ::  RU :: 

Diplomatic Economic Club®
Since 1997



close open

Diplomatic Club for Peace Visu valstu vadītājiem un visiem cilvēkiem pasaulē.
Paziņojums

Diplomātiskais ekonomiskais Klubs kategoriski iebilst un nepieņem nekāda veida agresīvas darbības, militāros konfliktus, starpvalstu karus, kas notiek pašlaik, Eiropas centrā, kā arī citos kontinentos – Āzijā, Āfrikā.
Nekas un nekādi apstākļi neattaisno spēka pielietošanu, visur cieš parastie cilvēki.
Aicinām visas puses, visa līmeņa vadītājus mierīgā ceļā risināt jebkādas domstarpības, dialoga un pārrunu ceļā.
Tikai Miers uz mūsu planētas, tikai Draudzība un savstarpēja cieņa veicina cilvēku dzīvi.
Pat nepieļaujiet domas un mājienus par trešo pasaules karu, atomieročiem.
Cilvēces atmiņā ir XX gadsimta karti, un ja to aizmirsāt, tad derētu atcerēties. Diplomatic Club for Peace

Izbeidziet Karu! Lai ir Miers visā pasaulē!
Stop War! Peace All Over the World!



Diplomatic Economic Club
apvieno dalībniekus no 37 pasaules valstīm.


Ķīnas Tautas Republika pēc platības aizņēm 3.vietu pasaulē  

Diplomātijskajā Ekonomiskajā Klubā notika tikšānas ar Ķinas Tautas Republikas vēstnieku Latvijā Jangu Guocjangu (Guogiang Yang ) par mūsdienas Ķīnas ekonomikas attistību.

Janga Guocjanga dienesta lapā ir daudzgadējā darbošanās organizācijās, saistītas ar eksportu un tirzdniecības-ekonomiskām attiecībām.
No 1992.-1996. Strādāja ASV par Shanghai Imports L.A. и Shanghai International Holding Corp. holdinga vadītāju.No 1996.-2010.gada dzimtenē stradājā Šanhajas municipālās struktūrās.Pēc tā 3 gadus stradāja par Ķīnas Tautas Republikas ģenerālkonsuli Cikago.No 2013.gada ir ārkārtējais un pilnvarotais ĶTR vēstnieks Latvijā.

Jang Guoqiang ĶTR vēstnieks Latvijā
Jang Guocjang ĶTR vēstnieks Latvijā

Savā uzrunā cien. vēstnieks pieverša uzmanību, ka no 80-iem gadiem Ķīnas ekonomika bija saistīta ar eksportu un ārzemju investicījām. Bet pieci gadi atpakāļ valsts valdība saprata, ka talākai attistībai nepieciešams attistīt valsts tirgus. Par šī laika periodu Ķīnas ražošana pieauga reizēs. Ķīnas 2013.gada IKP paaugstinājas par 7,7%. Plānots, ka 2014.gadā ekonomikas attistība saglābasies tāda pašā līmenī.

Jang Guocjang atzīmēja, ka ASV ir lielākais Ķīnas investors. Bet nedrīkst salidzīnāt abu valsts ekonomiku. Arī sasniedzot augstus radītājus ekonomikā, Ķīna ir joprojam valsts ar ekonomiku, kas turpina attistīties un atpaliek pēc IKP no citām attistītām valstīm.

Bankas
Nesen ĶTR valdība apstiprināja eksperementālu programmu, kas paredz banku dibināšanu bez valsts budžeta iesastīšanas. ĶTR banku komisija atļauja nodibināt 5 privātbankus Šanhajā un Tjaņczinā, kā arī Guanduna un Čžeczjana provincijās. Visām lielām starptautiskām bankām ir filiāles Ķīnā. Privātinvesticījas ir 11-12% no Ķīnas banku sektora kapitāla.


 Jang Guocjang – Ķīnas vēstnieks Latvijā tikšānās Diplomātiskajā Klubā
Jang Guocjang – Ķīnas vēstnieks Latvijā

Valūta
Tikšanas dalibniekus interesēja ķīnas valūtas stabilizācijas jautājums. Jangs Guocjangs teica, ka pēc dažiem gadiem, pēc noteiktiem pasākumiem, būs iespējams veikt tiešu tirgošanu juaņa-dolārs. Tās ir saistīts ar iedzīvotāju labklājību un ekonomikas attistību.

Ienākumi
Uz jautājumu, vai nezaudēs Ķīna konkurētspējību un priekšrocības sakarā ar ātru darbas algas pieaugumu, Jangs Guocjangs atbildēja ka ķīnieši to nebaidās. Vidējā darba alga menēsī ir 600-700 dolāru.

Ir rajoni un zonas, kur darba alga sasniedz 6000 dolāru, bet ir arī reģioni, kur darba algas ir zemākas nekā vidējas. Tāpēc vairāki lieli ražotāji pārvieto savu ražošanu no attīstītiem reģioniem uz reģioniem ar zemākiem ienākumiem.

Paaugstinoties darba algai, pieaug arī produkcijas kvalitāte. Ļoti paaugstinājas arī vidējais ģimenes ienākums.

Izglitība
Uz skolu bērni iet no 6.gadu vecuma. Skolas izglitības sistēma ietver sevī trīs līmeņus: 5 gadi sākumskola, 3.gada junioru, pamatskola un 3 gadi ir vidusskola. Tās ir bāzes vidus izglitība, pēc kura ir jānokārto trīs eksāmeni- matemātika, ķīniešu valoda un svešvaloda. Pēc eksāmenu nokārtošanas ir iespēja iestāties universitātē. Augstakājā profesionalajā izglitībā ir arī vairāki līmeni.

Svešu valodu bērni sāk mācīties sākumskolā. Tāda iespēja ir 80% skolu, arī ir bērnu dārzi, kur sākas svešvalodas apgūšana. Ar katru gadu pieaug studentu skaits, kuri brauc mācīties rietumos, parsvarā uz ASV. Laika periodā, kad Jangs Guocjangs strādāja Čikago, tur mācījas 50 tūkst. Studentu no Ķīnas, parsvarā tehniskās universitātēs. Ir studentu apmaiņas vienošanas starp Rīgas Tehnisku Universitāti un Baltijas Starptautisku Akadēmiju. Ķīnā arī ir attistīta pēcdiplomu izglitība. Arī vēstniekam ir trīs diplomi, kurus viņš saņēma pēc augstakās izglitības pabeigšānas.

Tikšanās Diplomātiksajā Klubā
Jangs Guocjangs – Ķīnas vēstnieks Latvijā tikšānās ar Diplomātisku Klubu

Politika
Eleganti un skaidri vēstnieks paskaidroja Ķīnas pozicīju par Krimas jautājumu. «Ķīnas politika — neiesaistīties citu valsts lietās un sadarboties ar visiem izejot no abpusējiem interesiem. Esmu pārliecīnāts, ka arī tūkstošs gadu atpakāļ ķīnas tauta bija ļoti prātīga. Mēs cieņam visus tautus. Ķīnas tauta ir laipna un draudzīga. Tā ir mūsu pozicīja. Mums ir kodolieroči, bet mēs nekad nesāksim to pielietot pirmie.»

Likums
Jangs Guocjangs pieverša uzmanību, ka galvenais ir ievērot likumu. Sodu sistēma ir barga. Tāpēc valstī ir miers un kārtība. Nekāda vara nevar būt ievesta darbībā bez likuma.

  Dr. Olga Pavuk baltic-course.com



Jaunumi »  Ķīnas Tautas Republika pēc platības aizņēm 3.vietu pasaulē »  Views: 83020   Diplomatic Club


Diplomatic Economic Club®



Copyright © 1997-. DEC.lv Diplomatic Economic Club®

Diplomatic Economic Club. Materiālu vai fotogrāfiju izmantošana bez to autoru (tiesību īpašnieku) atļaujas aizliegta.
Hostings no: A/S Balticom