LV ::  EN ::  RU :: 

Diplomatic Economic Club®
Since 1997



close open

Diplomatic Club for Peace Visu valstu vadītājiem un visiem cilvēkiem pasaulē.
Paziņojums

Diplomātiskais ekonomiskais Klubs kategoriski iebilst un nepieņem nekāda veida agresīvas darbības, militāros konfliktus, starpvalstu karus, kas notiek pašlaik, Eiropas centrā, kā arī citos kontinentos – Āzijā, Āfrikā.
Nekas un nekādi apstākļi neattaisno spēka pielietošanu, visur cieš parastie cilvēki.
Aicinām visas puses, visa līmeņa vadītājus mierīgā ceļā risināt jebkādas domstarpības, dialoga un pārrunu ceļā.
Tikai Miers uz mūsu planētas, tikai Draudzība un savstarpēja cieņa veicina cilvēku dzīvi.
Pat nepieļaujiet domas un mājienus par trešo pasaules karu, atomieročiem.
Cilvēces atmiņā ir XX gadsimta karti, un ja to aizmirsāt, tad derētu atcerēties. Diplomatic Club for Peace

Izbeidziet Karu! Lai ir Miers visā pasaulē!
Stop War! Peace All Over the World!



Diplomatic Economic Club
apvieno dalībniekus no 37 pasaules valstīm.


»» Jaunumi  »  Uz „tīro“ enerģiju 25.02.2011 (78827)

Uz „tīro“ enerģiju  

Pēc Marka Jakobsona(Stenfordas universitāte) un Marka Deluča(Kalifornijas universitāte Devisā, ASV) pētījuma datiem, ar modernajām tehnoloģijām cilvēce jau tuvākajos gados varēs pilnībā atteikties no degizrakteņu izmantošanās un pāriet uz atjaunojamās enerģijas avotiem. Zinātnieki novērtēja ekoloģiski tīrās enerģētikas perspektīvas, ņemot vērā izmaksas, tehnoloģijas, prasības izejvielām un materiāliem, un izstrādāja plānu, kā pārveidot planētas enerģētisko infrastruktūru.

«Pētījuma gaitā mēs secinājām, ka šodien nav nekādu tehnoloģisku vai ekonomisku šķērsļu pasaules enerģētikas pārcelšanai uz tīrajiem atjaunojamajiem enerģijas resursiem, — saka ekoloģijas inženierzinātnes profesors Jakobsons. – Tas ir tikai sabiedriskās un politiskās vēlmes jautājums».

Pēc zinātnieku plāna, pasaules enerģētika būs galvenokārt koncentrēta uz elektroenerģijas izstrādāšanu ar saules gaismas un vēja palīdzību. Šie divi „neizsmeļamie“ enerģijas resursi dos līdz 90% no cilvēcei nepieciešamas elektrības. Geotermālie avoti un hidroelektrostacijas dos vēl 4% (jāatzīmē, ka 70% vajadzīgo HES jau darbojas), bet pārējie 2% paliks viļņu un paisumu un bēgumu enerģijai.

Automašīnas, kuģi un vilcieni strādās no akumulatoriem vai ūdeņraža degvielas elementa, bet līdmašīnu dzinēji – no škidrā ūdeņraža. Mājokļus kurinās ar elektrību vai saules kolektoriem un vairs nevajadzēs izmantot ogļus un gāzi. Rūpniecībā izmantos elektrību vai ūdeņraža enerģiju. Tādējādi, ņemot vērā, ka ūdeņradis tiek producēts ar elektrolīzes palīdzību, visa pasaules ekonomika izmantos tikai saules gaismu, vēju un ūdeni.

Zinātnieku darbā ir aprakstīts pasaules enerģētikas pārveidošanas plāns, kurš ir pamatots uz prognozēm, ka līdz 2030. gadam visas enerģijas ražošanas iekārtas strādās no vēja, ūdens un saules enerğijas, bet 2050. gadā šos enerģijas resursus sāks izmantot visas esošās elektrostacijas.

Viena no plāna priekšrocībām ir pasaules pieprasījuma pēc enerģijas samazināšanās; tas ir saistīts ar degvielas efektīvāko pārveidošanu par elektrību degvielas šūnās, salīdzinot ar sadegšanu turbīnās un iekšdedzes dzinējos. Atsakoties no degvielas dedzināšanas, varēs glābt miljoniem cilvēku, kuri iet bojā vides piesārņojuma dēļ.

Kompleksa pieeja ļauj kompensēt vēja un saules gaismas galveno trūkumu – nepastāvīgumu, izmantojot HES un paisuma elektroģeneratorus. Retzemju materiālu deficītu var kompensēt, ar pārstrādi un jauno tehnoloģiju izmantošanu.

Pēc zinātnieku aprēķiniem, lai simtrocentīgi apmierinātu planētas vajadzību pēc elektroenerģijas, ir nepieciešami ap 0,4% sauszemes (galvenokārt saules paneļiem), un vēl 0,6% — attālumiem starp enerģetiskajām iekārtām (vēja turbīnām). Skaitļi šķiet milzīgi, bet patiesībā ir pilnīgi pieņemami, kad runa ir par veselas planētas enerģētiku. Turklāt, saules paneļus var ierīkot neapdzīvotā tuksnesī, kur vēja ģeneratori netraucē aramzemes apstrādei un var būt novietoti arī jūrā. Lai pusi no planētas nodrošinātu ar elektrību, pietiek ar zemes gabalu, kura platība ir mazāka par Manhetenu.

Zinātnieki secina, ka šodien eksistē visas nepieciešamas tehnoloģijas, lai pārietu uz „tīro“ enerģiju. Tomēr dažādu iemeslu dēļ planētas un cilvēku glābšana no degizrakteņu kaitīgo vielu izmetuma kavējas; pašlaik uz planētas ir uzbūvēti tikai 1% vēja ģeneratoru un vēl mazāk ir saules paneļu, kuru nepietiek globālai tīrajai enerģētikai.

Materiāli iegūti no: CNews


Jaunumi »  Uz „tīro“ enerģiju »  Views: 78827   Diplomatic Club


Diplomatic Economic Club®



Copyright © 1997-. DEC.lv Diplomatic Economic Club®

Diplomatic Economic Club. Materiālu vai fotogrāfiju izmantošana bez to autoru (tiesību īpašnieku) atļaujas aizliegta.
Hostings no: A/S Balticom