LV ::  EN ::  RU :: 

Diplomatic Economic Club®
Since 1997



close open

Diplomatic Club for Peace Visu valstu vadītājiem un visiem cilvēkiem pasaulē.
Paziņojums

Diplomātiskais ekonomiskais Klubs kategoriski iebilst un nepieņem nekāda veida agresīvas darbības, militāros konfliktus, starpvalstu karus, kas notiek pašlaik, Eiropas centrā, kā arī citos kontinentos – Āzijā, Āfrikā.
Nekas un nekādi apstākļi neattaisno spēka pielietošanu, visur cieš parastie cilvēki.
Aicinām visas puses, visa līmeņa vadītājus mierīgā ceļā risināt jebkādas domstarpības, dialoga un pārrunu ceļā.
Tikai Miers uz mūsu planētas, tikai Draudzība un savstarpēja cieņa veicina cilvēku dzīvi.
Pat nepieļaujiet domas un mājienus par trešo pasaules karu, atomieročiem.
Cilvēces atmiņā ir XX gadsimta karti, un ja to aizmirsāt, tad derētu atcerēties. Diplomatic Club for Peace

Izbeidziet Karu! Lai ir Miers visā pasaulē!
Stop War! Peace All Over the World!



Diplomatic Economic Club
apvieno dalībniekus no 37 pasaules valstīm.


»» Jaunumi  »  Gada tikšānas Klubā 06.02.2014 (84043)

Gada tikšānas Klubā  

Gada tikšanās notika Klubā. Kluba viesis- bijušais Kluba prezidents Kornelis Groeneveld. Viņš pastastīja par dzīvi Irānā. Tēmu turpināja Sergejs Kanaevs, vēstures zinātnes kandidāts, orientālists. Sergejs apmēklēja Irānu 2009.gadā un paradīja fotogrāfijas no tā ceļojuma. Kā arī pastastīja par Irānas vēsturi un civilizāciju.

Kluba prezidents Davids Tomaševski iepazistīnāja Kluba viesus un pirmais saka stastīt par Irānu Kornelis Groenevelds, kas bija Kluba prezidents no 2011-2013 laika periodā un tagad strādā Nīderlandes vēstniecībā Irānā.

Irāna ir Tuvo Austrumu valsts ar bagātu kultūru un vēsturi, kas sākas no 6. gadsimta p.m.ē. Pirms 1935 saucās par Persiju. Galvaspilsēta ir Teherāna. Irāna ir Tuvo Austrumu valsts, kura atrodas Dienvidrietumu Āzijā. Ziemeļos Irāna robežojas ar Armēniju, Azerbaidžānu un Turkmenistānu, austrumos ar Pakistānu un Afganistānu, kā arī ar Turciju un Irāku rietumos. Irānas jūras robeža dienvidos ir Persijas līcis, kura pretējā krastā atrodas Kuveita, Sauda Arābija, Bahreina, Katara un Apvienotie Arābu Emirāti..

Gada tikšanas Klubā. Kornelis Groenevelds

Valsts platība ir 26 reizes lielāka nekā Latvijas platība. Iedzīvotāju skaits 80 mljn cilvēki. Vairāk nekā 50% populācijas ir jaunākas par 30 gadiem. Galvaspilsētas populācija ir 14 mljn.cilvēku. Teherāna atrodas valsts ziemeļos Elbursa kalnu dienvidu priekškalnēs, 90 km uz dienvidiem no Kaspijas jūras. Teherānas ziemeļu rajoni (Šemirāna) atrodas 4000 metrus virs jūras līmeņa, bet dienvidu rajoni (Raja, Sultanabada) — pie akmeņainā Kavira tuksneša. Būvniecība rajonos virs 1900 m ir aizliegta.

Kalni ir redzami simts km attālumā. Populārākā Irānas pilsēta ir Isfahana, līdz kurai ir 5 stundas, braucot ar automašīnu.


Irānā ir četri gadalaiki. Rudens ir īss, ziemā snieg sniegs un temperatūra pazeminās zem nulles. Vasarā temperatūra ir ap 50 gradiem.Jauno gadu svin 21.martā. Irānas iedzīvotāji ir laipni un draudzīgi. Meitenēm no 9 gadu vecuma un sievietēm jāapģērbjas Hidžabā vai sakarā ar islāma dress-kodu. Visām sievietēm jāapsien ap galvu lakats. Turklāt potītēm noteikti ir jābūt nosegtām ar svārkiem vai biksēm un rokas drīkst atkailināt ne tālāk par elkoni. Arī peldvietas sievietēm ir nošķirtas no vīriešu peldvietām. To var labi novērot Kiša salā, kas ir pazīstama kūrortsala. Piemēram, sievietēm ir atļauts uzvelkt džinsa bikses, bet virs jāuzvelk speciāla kleita.Alkohola lietošana ir aizliegta Irānā. Alkoholu nevar nopirkt veikalos vai pasūtīt restorānā un kafejnīcā. Restorāni Irānā ir augstas kvalītātes un Irānā ir vairākas tēju un kafiju kafejnīcas.


Valsts augstākais līderis un faktiskais vadītājs ir Ājatolla Alī Hāmeneīhe. Pēc konstitūcijas otrais līderis valstī ir prezidents. Esošs valsts prezidents tika izvēlēts 2013.gadā 3. augustā.

Gada tikšānas Klubā  

Irānā ir 2.vietā pasaulē pēc dabasgāzes krājumiem pasaulē un 4.vieta pēc naftas resursiem. IKP uz iedzīvotāju ir 13.000 USD.Ekonomiku regulē valsts valdība. Vairākas preces un pakalpojumi tiek subsidētas un cenas ir kontrolētas.
Elektroenerģija un degviela ir ļoti lētas. Importēti un grezni produkti kā BMW, Mercedes un Porsche automašīnas ir ļoti dārgas un uz tiem ir papildus nodokļi. Liela iedzīvotāju daļa saņem valsts atbalstu.


Vietēji banki ir attistīti, bet starptautisko sankciju dēļ maksāt ar starptautiskām debīt/kredītkartēm nav iespējams. Starptautikas transakcijas arī nav iespējamas. Tomēr tādas problēmas kā banku krīzes vai sabrukums nepastāv.

Gada tikšanas Klubā

Izglītības sistēma ir attistīta. Ir vairākas universitātes un koledžas. Skolā zēni un meitenes mācas atdalīti. Augstāko izglitību zēni un meitenes studē kopā. Protams, meitenēm jāapģerbjas Hidžabā.


Kā eiropietim, dzīvojot Irānā, tu zaudē brīvības sajūtu, kāda ir Latvijā un citās Eiropas valstīs. Piemērām Facebook, Twitter un You Tube ir bloķētas kā arī vairākas citas internetlapas. Dzīves komfortu samazina nespēja pasūtīt glāzi ar vīnu restorānā, uzvedību normas sabiedriskājās vietās un pludmalē.

Beigās bijušais Kluba presidents teica, ka viņa dzīve Irānā ir vēl apbūves stadijā kā vairākas ēkas Irānā.

Kluba gada tikšānas. Sergejs Kanaevs  

Sergejs Kanaevs apmēklēja Irānu divi gadi atpakāļ un paradīja fotogrāfijas no tā ceļojuma. Pastastīja par Irānas vēsturi un civilizāciju.


Kluba biedri piedalījas vakarā: K.Groenevelds, S.Kanaevs, M.Preminins,  A.Gaponenko, A.Iljins, V.Palkovičs, L.Soldatičs, I.Andžane, E. Valeinis,  A. Donabedians, S.Ladigins, I.Lohmakovs, V. Roldugins, S.Šušunova, D.Tomaševski, M.Lambarts u.c.



Jaunumi »  Gada tikšānas Klubā »  Views: 84043   Diplomatic Club


Diplomatic Economic Club®



Copyright © 1997-. DEC.lv Diplomatic Economic Club®

Diplomatic Economic Club. Materiālu vai fotogrāfiju izmantošana bez to autoru (tiesību īpašnieku) atļaujas aizliegta.
Hostings no: A/S Balticom