Diplomatic Economic Club® Since 1997
LV EN RU News Trade Fair Riga Members area Articles
  • Contact ☰ menu ✕

    Helsinki — Rīga, 365 kilometri uz dienvidiem  

    Tikšanās Diplomātiskajā Ekonomiskajā Klubā ar Somijas vēstnieku Latvijā, V.E. Olli Kantanena kungu.

    3.decembrī Diplomātiskajā Ekonomiskajā Klubā notika tikšanās a Somijas vēstnieku Latvijā V.E. Olli Kantanena kungu.

    Somijas vēstnieks Olli Kantanen  pastāstīja par Somijas pašreizējo ekonomisko attīstību, tirdzniecības un ekonomiskajām attiecībām ar Baltijas valstīm, tūrisma attīstību un citām Somijas tautsaimniecības nozarēm.


     Tikšanās Diplomātiskajā Ekonomiskajā Klubā ar Somijas vēstnieku Latvijā, V.E. Olli Kantanena kungu

    Kluba biedri izteica vēstniekam lielu pateicību par tikšanos, Kluba viceprezidents Andrejs Kozlovs pasniedza viesim grāmatu par Latviju piemiņai par šo vakaru.

    Prezentācija Somijas vēstnieks tikšanās laikā Diplomātiskajā Ekonomiskajā Klubā 2015.gada 3.decembrī.

     
     Tikšanās Diplomātiskajā Ekonomiskajā Klubā ar Somijas vēstnieku Latvijā, V.E. Olli Kantanena kungu.  Tikšanās Diplomātiskajā Ekonomiskajā Klubā ar Somijas vēstnieku Latvijā, V.E. Olli Kantanena kungu.  

    Tikšanās piedalījās Kluba biedri un viesi:
    O.Butenko, S.Šušunova, A.Kozlov, L.Pankova, O.Pavuk, V.Butenko, V.Roldugin, M.Šalajeva, E.Ozoliņš, V.Palkovičs, A.Čizmadia, V.Daniloh, N.Daudiņš un citi.

     Olga Pavuk Olga Pavuk, žurnāla Baltic-course.com galvenā redaktore savā publikācijā atzīmē:
    «Somijas vēstnieks Latvijā Olli Kantanena kungs Diplomātiskā Ekonomiskā Kluba sēdē Rīgā, kas notika UNIMARS biznesa centrā, stāstīja par savu valsti, tās tradīcijām, un bargām ziemām, kā arī skaistu, bet īsu vasaru. Tāpat, viesiem bija iespēja uzzināt, kā attīstās ekonomiskās attiecības starp Latviju un Somiju.

     Tikšanās Diplomātiskajā ekonomiskajā Klubā. Attālums līdz Helsinkiem.

    Rīga ieņem 2.vietu pēc distances no Helsinkiem līdz tuvākajām valstu galvaspilsētām. Pirmajā vietā ir Tallina – 83km, tad seko Rīga — 365km, pēc tam Sanktpēterburga – 303, un Stokholma – 393km.

    Somijas iedzīvotāju skaits ir 5.4 milj., Helsinkos dzīvo 1.4milj. iedzīvotāju. Cilvēku mūžs ir ilgs – vidējs vīriešu dzīves ilgums – 78 gadi, sieviešu – 83 gadi. Valstī reliģijai ir diezgan liela nozīme. 74% iedzīvotāju ir luterāņi.

    Par Somijas Ekonomiku.

    Somijas IKP rādītājs 2014.gadā sastādīja 37 559 miljardus euro. Somija ir viena no tām Eiropas valstīm, kuru IKP pēdējā laikā uzrāda negatīvu dinamiku. 2015.gada 3.ceturksnī tas bija krīties par -0.7%, salīdzinot ar šo pašu periodu pērn, un par -0.6%, salīdzinot ar 2015.gada 2.cet. Pēc vēstnieka kunga vārdiem, Somijas ekonomika ir orientēta uz eksportu, un viens no nozīmīgajiem tirgiem ir Krievija. Ekonomiskās sankcijas samazināja Somijas eksportu uz Krievijas Federāciju no 10% līdz 7%.

    Somijas Ekonomika ir ļoti cieši saistīta ar Baltijas valstīm, it īpaši ar Igauniju. Ļoti daudzi Somijas uzņēmumi investē Latvijā un Lietuvā caur Igauniju. Tāpēc Igaunijas ekonomika izjūt spriegumu. 2015.gada 3.ceturksnī salīdzinot ar 2.ceturksni, arī Igaunijas IKP pirmo reizi uzrādīja negatīvu rādītāju — 0.5%.

    Tajā pat laikā, algas Somijā turpina palielināties. 2015.gada 3.cet. vidējā darba alga Somijā bija EUR 3341,-.

    Somija – Latvija.

    2014.gadā ārējā tirdzniecība starp Somiju un Latviju uzrādīja jaunus rekordskaitļus kopš 2014.gada., un sastādīja 904.6 milj. euro, kas ir par trešdaļu vairāk nekā pirms 2007.gada krīzes.

    Latvijā, pēc Lursoft datiem, ir reģistrētas 387 kompānijas ar Somijas kapitālu, to starpā arī visiem pazīstamas Fortum, Neste Oil, Castor Construction, YIT, SOL, Prisma, Stockmann, Fazer, Hanzas Maiznica, Altia, Pohjola-Seesam, Aldaris, Paulig, Fiskars un citas. Somijas investīcijas Latvijas uzņēmumos sastāda 196.5. milj. euro.

    Saskaņā ar valsts statistikas datiem, Somijas eksports uz Latviju pieaug ik gadu, bet Latvijas uz Somiju, samazinās. 2014.gadā uz Latviju no Somijas bija eksportētas preces par 701.3 milj. euro, bet no Latvijas uz Somiju par 205.2 milj.euro.

    Top 5 lielākie Somijas investori Latvijā pēc Lursoft datiem uz 04.12.2015: YIT Construction Ltd. — 47,4 milj. euro, CRAMO Oyj — 19,1 milj. euro, Fazer Bakeries Ltd. — 17, 2 milj.euro, Olvi Oyj — 8,3 milj.euro, Wihuri Oy — 8,2 milj.euro.

    Vēstnieka kungs atzīmēja, ka šobrīd Somijas investori pārceļ savu biznesu no Igaunijas uz Latviju, kā piemēru minot Fazer maizes un saldēto produktu ražošanas rūpnīcas pārcelšanu no Tallinas uz Ogres pilsētu Latvijā. Maizes ceptuves paplašināšanā tika investēti 5milj. euro, un tā nodrošina apmēram 40 jaunas darba vietas.»




    Jaunumi »  Helsinki — Rīga, 365 kilometri uz dienvidiem »  Views: 77482   Diplomatic Club


    Diplomatic Economic Club®



    Home  ::   About Diplomatic Club  ::   DEC news  ::   Cooperation  ::   Publications  ::   Trade Fair Riga  ::   Club archive   ::   Legal  ::   Contact  ::  

    close open

    Diplomatic Club for Peace Appeal to world leaders and humanity

    Diplomatic Economic Club strongly condemns and is not accepting any kind of aggression, military collisions, wars between countries, which are happening here close in the center of Europe, on the other continents of the world, in Asia, in Africa.
    Nothing can justify the use of force in any cases, everywhere it leads to suffering of civilians.
    We call all parts, leaders of all levels for a peaceful solution of any disagreements through the dialog and negotiations.
    Only the Peace on our planet, olny Friendship and mutual understanding promote the life of people.
    Please don't even allow yourself any thought about World War III, about nuclear weapons.
    All the humanity remembers the wars of the 20th century, and if somebody has forgotten, please remember. Diplomatic Club for Peace

    Stop War! Peace All over the World



    Diplomatic Economic Club
    unites members from 37 countries of the world.
    Diplomatic Economic Club – is a unique association where people from different countries are to find a common language and contribute to the development of contacts between businessmen of the countries they represent.
    1997 — the beginning of the formation of the idea of creating a club, the establishment of internal interactions in the club on the basis of international exhibitions in Riga, periodic meetings.

    Digest

    She phrase „Economic Diplomacy“ assumes the diplomatic official activities that are focused on increasing exports, attracting foreign investment and participating in work of the international economic organisations